Om vederlag for bruk av tekst

Ingvild Christine Herzog ingvild at forfattersentrum.no
Wed Jun 15 12:08:00 CEST 2022


Kjære Bibliotek-Norge, i det siste har Norsk Forfattersentrum fått flere henvendelser fra dere, hvor dere ønsker å betale vederlag for bruk (opplesing) av tekst i bibliotek. Vi er ikke helt sikre på hvorfor dette skjer nå, men understreker, også på vegne av DnF og NBU at dette ikke skal være en praksis.

Alle forfatterforeningene og organisasjonene og Bibliotekforeningen skal arbeide politisk for å få på plass en overordnet ordning for vederlag for bruk av tekst, som man for eksempel betaler for musikk gjennom Tono. Men det er ikke, og har aldri, vært ønsket fra noen at dette skal gå av bibliotekenes slunkne kasser, tvert imot, dette er midler som skal hentes ut annet steds fra.

Og for ordens skyld, dette må også være en ordning hvor minst mulig arbeid med registrering og føring faller på bibliotek-ansatte, det er derfor det har vært så fint å få bruke den undersøkelsen bibliotekforeningen har gjennomført om blant annet lesing i bibliotek.

Jeg gjentar: det enkelte bibliotek skal ikke betale vederlag for bruk av tekst til lesestunder ol. Hverken nå eller i fremtiden. Det er ønsket fra organisasjonene og foreningene og KUDs side at det skal finnes en god ordning som ivaretar rettigheter opphavsrett og vederlag, men dette må være på et overordnet plan og ikke berøre den enkeltes budsjett.

Og så understreker jeg for ordens skyld at dette ikke gjelder lesing av tekst over internett, der må dere ha tillatelse og også helst yte et vederlag. Her kommer også normalkontrakten mellom forfatter og forlegger i spill, så dette er en helt annen skål.

Mange hilsener fra
Ingvild


***

Ingvild C. Herzog
Daglig leder
Norsk Forfattersentrum

mob: 980 80 800
dir: 21 09 57 01


Norsk Forfattersentrum
Wergelandsveien 29
0167 Oslo
www.forfattersentrum.no<http://www.forfattersentrum.no/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <https://mailman.kunnskapsallmenning.no/pipermail/biblioteknorge/attachments/20220615/09946524/attachment.htm>


More information about the Biblioteknorge mailing list